BLOG Vissza a főoldalra

Hogyan indíthatunk biztonságos bankkártyás fizetéseket telefonbeszélgetésen keresztül

Ahogy a vásárlók világszerte egyre inkább az azonnali fizetési opciókat részesítik előnyben, az innovatív cégeknek fel kell venniük a versenyt, hogy ügyfeleiknek a legújabb valós idejű fizetési technológiákat tudják nyújtani.

Online fizetések során (különösen a GDPR rendelet bevezetése óta) a megfelelő adatbiztonság mind a cégek, mind az ügyfelek számára rendkívül fontos. Többek között ezért kell a valós idejű fizetést kínáló cégeknek az adatok biztonságos kezelését biztosítaniuk, és számos adatvédelmi rendeletnek megfelelniük.

Ebben a cikkben röviden áttekintjük, miként használhatunk valós idejű fizetési technológiát miközben maximális adatvédelmet biztosítunk ügyfeleink számára.Azonnali fizetések korszaka

Mivel folyamatosan rohanó világunkban ügyfeleink elvárják, hogy bármikor, bárhol, és akár percek alatt vásárolhassanak, az online bankkártyás fizetések már jó ideje nagy népszerűségnek örvendenek.

A valós idejű fizetési technológia ma már nem számít újdonságnak, azonban telefonbeszélgetésen keresztül csupán néhány cég tud bankkártyás fizetéseket indítani világszerte. Ennek részben az az oka, hogy ezeknek a cégeknek többek között a PCI DSS tanúsítvánnyal, a világ legszigorúbb adatvédelmi tanúsítványával kell rendelkezniük.

A behajtó cégek különösen nagyot profitálhatnak a telefonon keresztüli valós-idejű fizetés technológiából: egyrészt az ügyfelek preferálják az azonnali fizetés lehetőségét, másrészt bizonyított, hogy a fizetési hajlandóság a telefonbeszélgetés közben a legmagasabb. Következésképpen, a telefonon keresztüli bakkártyás fizetés biztosítása a behajtott tartozások jelentős növekedését jelentheti a követeléskezelő cégek számára.

Jelenleg két féle telefonon keresztüli valós idejű fizetési opciót tudnak nyújtani a cégek. Nézzük meg milyen előnyökkel és hátrányokkal jár mindkét típus.

Telefonon keresztüli fizetés IVR-ral

A legtöbb cég IVR rendszeren keresztül kínál telefonos bankkártyás fizetési lehetőséget ügyfelei számára, így a folyamathoz nem szükséges operátori támogatás.

Természetesen az IVR-on keresztüli fizetésnek is megvannak az előnyei és hátrányai. Előnynek mondhatjuk, hogy a vásárlók nagy része ma már önkiszolgáló megoldásokat preferál, és inkább maguk oldják meg problémájukat operátori támogatás nélkül. Az önkiszolgáló IVR rendszerek használatával pedig a cégek is spórolhatnak a munkaerőn.

Másrészről viszont az IVR rendszerek nem túl népszerűek az ügyfelek körében, legfőképpen a hosszú várakozási idő és a gyakran túlbonyolított menüsor miatt. Gyakran előfordul az is, hogy az IVR rendszerek nem elég átfogóak, így az ügyfelek inkább az operátori támogatást választják. A legrosszabb eshetőség pedig az, amikor az IVR rendszer nem képes megválaszolni az ügyfél kérdéseit, és nem ad lehetőséget az ügyfelek operátorokhoz való átkapcsolásához.

A legújabb technológiák azonban már olyan IVR rendszeren keresztül történő bankkártyás fizetést kínálnak, ami során az ügyfél operátori segítség nélkül kezdheti el a fizetési folyamatot, azonban ha megakad, kérhet operátori támogatást.

Operátori támogatással történő valós idejű fizetés

Napjainkban rengeteg vásárló fizet IVR rendszereken keresztül. De mi a helyzet a kintlévőségekkel? Hallottunk már olyan esetről, hogy egy behajtó cég munkatársa felajánlja az ügyfelének, hogy a telefonbeszélgetés közben percek alatt rendezze adósságát?

Ügyfél és operátor közötti telefonbeszélgetés közben fizetést indítani még a valós idejű fizetési megoldások között is újdonságnak számít, a technológia világszerte még csak pár cég portfóliója között található meg.

Mivel a fizetési folyamatot egy operátor is végig asszisztálja, felmerül az adatbiztonság kérdése. Ezt a cégek DTMF technológiával tudják orvosolni. Így az ügyfelek a fizetési folyamat során a telefonkészülékükön adják meg a kártyaadataikat, amihez az operátoroknak semmiféle hozzáférésük sincs. A fizetési folyamat így nem csak gyors és könnyű, de teljes mértékben biztonságos is.

Teljes körű ügyfélélményt biztosítani nem kis kihívás. A titok abban rejlik, hogy tudjuk, mi az, amit ügyfeleink akarnak. És egy dolgot biztosan akarnak: biztonságosan fizetni, gyorsan, bárhol és bármikor.

Az eredeti cikk itt található.

( )