BLOG Vissza a főoldalra

Brand personality – miért fontos a márka személyisége?

Jeff Bezos, az Amazon alapítójának elhíresült meghatározása szerint: „A branding az, amit az emberek akkor mondanak a márkáról, amikor nem vagy szobában.”De miért is olyan fontos a márka személyisége egy cég életében?

A vállalat brandje az üzleti élet minden területére hatással van, mivel elsőként ezzel találkozik a fogyasztó az online- és az offline térben egyaránt. A vállalati személyiség olyan eszköz is, amellyel megkülönböztetheti magát a versenytársaktól.

Amikor előtérbe kerül a brand personality

A márka személyisége fontos szerepet játszik többek között az új ügyfelek megszerzésében, a régiek megtartásában, a vállalat piaci pozícionálásában, a szakértői státusz építésében, a kapcsolati háló bővítésében, és a munkáltatói márkaépítésben is.

A pozitív vállalati márkaszemélyiség egyenesen a bizalomvesztéstől védheti meg a céget.

Nézzük például a banki szektort: a 2008-as világválság után az egész világon (így Magyarországon is) fokozódott a bankokkal szembeni bizalmatlanság, mely még ma is érezteti a hatását. Az érzékeny piaci környezetben kulcskérdéssé vált, hogy milyen erős, megkülönböztető a bank személyisége.

Az összképet sok tényező alakítja:


 • Mennyire találják megbízhatónak a bankot az ügyfelek?

 • Hogyan, milyen csatornákon kommunikálnak az ügyfelekkel?

 • Szociálisan érzékenyek?

 • Mennyire innovatív a bank a termékek, és a szolgáltatások fejlesztése során?

 • Tisztességesek az ügyfeleikkel, és a partnereikkel szemben?

 • Milyen a megítélése a munkavállalók körében, mennyire szerethető munkahely a bank?


De mitől lesz egy márkának erős, megkülönböztető személyisége?

Íme, két szinte már szélsőséges példa, mindkettő jól érzékelteti, hogy a vállalat személyisége milyen karakteres is lehet.

„A Marlboro vitathatatlanul egy cowboy személyiségjegyeit festi le a képzeletünkben: vállalkozó szellemű, szabad, és menő. A Porsche is joggal varázsolja elénk egy olyan ambiciózus fiatalember tulajdonságait, aki sportos, attraktív és magas jövedelmű.” [1]

 

A megkülönböztető a személyiségjegyek azok, amik a Marlborót, illetve a Porschét is pozícionálják a piacon, és amivel kitűntek a többi szereplő közül.

A szóban forgó két vállalat kiemelkedően végezte el a házi feladatát: megszemélyesítette a márka személyiségét azzal, hogy már-már emberi tulajdonságokkal ruházták fel őket, így szinte kézzelfoghatóvá váltak a közönség számára.

Építse fel tudatosan saját márkaszemélyiségét

 • A márkaszemélyiségnek tükröznie kell a vállalat szervezeti felépítését is. Ez alapesetben lehet tekintélyelvű-hierarchikus, demokratikus, vagy laza. Ezzel legyen összhangban a külső-belső kommunikáció is, így lesz hiteles az összkép.

 • Mindegy, hogy lázadó, ambiciózus, komoly, megbízható, innovatív, kíváncsi vagy kreatív személyiséget szeretne tükrözni, találja meg azokat az ismertetőjegyeket, amitől valóban hiteles lesz a márkaszemélyiség.

 • A vállalati személyiség mentén, tudatosan tervezze meg a marketingkommunikációt is. A stílus mindig legyen a márkához illő, például a bankok esetén a megbízhatóságot sugárzó stílus lehet ideális, míg az IT-cégeknél már a játékosság, és a kreatív, üde kommunikáció egyaránt beleférhet a vállalati profilba.

 • A sikeres vállalati személyiséghez mindenekelőtt meg kell érteni a márkát, ismerni kell a cég termék- illetve szolgáltatási palettáját, hiszen ez alapján lehet valódi értéket adni, majd ezt stílusosan kommunikálni.

 • Magától értetődik, hogy legyen elérhető a cég az online térben, ahol a saját csatorna, a céges weboldal és a többi, jellemzően közösségi médiás felület is összhangban működik egymással, a marketingkommunikációs stratégia, és egységes arculati elemek mentén.


Tudjon meg többet a márkaszemélyiségről a CONTACT – Ügyfélszolgálati és HR-konferencián! Szerezze be jegyét weboldalunkon, és legyen ott Ön is Balatonalmádiban, 2019. november 6-8. között!

[1] Uta Herbst – Michael A. Merz: The industrial brand personality scale: Building strong business-to-business brands; https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0019850111001313

( )