BLOG Vissza a főoldalra

Az ügyfelek bevonása: ezért fontosak a tesztek és a találkozók

Ha a szokásosnál aktívabb szerepet szán az ügyfeleinek vállalkozása életében, azzal a cége iránti elköteleződésüket is növelheti.

Gondolt már arra, hogyan vonhatja be az ügyfeleit cége életébe?

Mindenekelőtt azt kell eldöntenie, hogy mi a célja az ügyfelek aktivizálásának:


  • Azt szeretné, ha a termék-, vagy folyamatfejlesztésben segítenének?

  • A céggel kapcsolatos tapasztalataikról, a folyamatok hatékonyságáról, az ügyfélkiszolgálás élményéről szeretne megbízható visszajelzéseket?

  • Networking-lehetőséget biztosítana a leghűségesebb ügyfelei számára?

  • Megismertetné velük a legújabb termékét, szolgáltatását?


Ha már megvan a cél, ki kell választani az ahhoz legjobban illő formát:

  • ez lehet többek között felhasználói teszt,

  • használhatósági teszt is.

  • és ügyféltalálkozó,
Ezért jó, ha az ügyfél is segít a folyamatokban

Több előnye is van annak, ha az ügyfeleit is bevonja a cég életébe. Egyrészt időt és pénzt spórolnak Önnek visszajelzéseikkel, hiszen aktuális képet kaphat általuk a piaci igényekről, és hatékony segítséget nyújthatnak a termékek, folyamatok fejlesztésében.

Emellett még jobban elköteleződnek a vállalata mellett, mert érzik, hogy itt fontosak, hiszen figyelnek a véleményükre. Ezzel könnyedén magasabb szintre emelheti az ügyfélélményt, ami az ügyfélmegtartás egyik leghatékonyabb módja. Ráadásul még új kapcsolatokra is szert tehet az ügyfelei ajánlásai által – aki elégedett Önnel, az szívesen megosztja ezt másokkal is.

Az ügyfél bevonásának leghatékonyabb formái

A sokoldalú tesztek

Költséghatékony és gyors megoldást jelenthet a termékfejlesztés során a felhasználói, valamint a használhatósági teszt.

A két tesztféle közötti különbség a következő:

  • A felhasználói tesztekkel azt vizsgálhatja, hogy a célcsoport egyáltalán használni fogja-e a bevezetni kívánt terméket, szolgáltatást. Ezt érdemes az új ötlet megszületésekor elvégezni, mert az ügyfelek visszajelzései alapján eldönthető, hogy valóban rentábilis-e az idea.

  • A használhatósági tesztek során már azt mérik fel, hogy az ügyfelek mennyire hatékonyan tudják majd használni a terméket.


Néhány példa:

A banki szektorban az alábbi kérdésekre kaphatunk választ: Ha egy bank online netbank rendszerébe bevezetünk egy új funkciót, az valóban hasznos a felhasználók számára? Megkönnyíti az online ügyintézésüket, vagy inkább hátráltatja?

Az egészségügyi szektorban is hasznosak a felhasználói tesztek: Egy új, többfunkciós, digitális vércukorszintmérő működése az idősebb korosztály is számára megtanulható?

Webáruházak esetében: Az átrendezett rendelési felület mennyire kezelhető a vásárlóknak? A keresőfunkció mennyire hatékony, segíti a vásárlást?

Felhasználói és használhatósági tesztek során attól függően, hogy mekkora büdzsé, illetve idő áll rendelkezésre, változatos módszereket használhat: megfigyelésen alapuló teszteket, online felhasználói teszteket, interjúk-fókuszcsoportok alkalmazását és lekövetését, szakértői interjúkat, a már rendelkezésre álló adatok elemzését, valamint bétateszteket.

Az ügyféltalálkozók ereje

Kétségtelen, hogy egy minőségi ügyféltalálkozó megszervezése időben, és a találkozó nagyságától függően kiadásban is jelentősebb befektetést igényelhet, mint a tesztelés.

Azonban a szemtől szemben adott visszajelzéseknek, a közvetlen kapcsolat élményének hihetetlen ereje van – egy-egy interjú során az ügyfélben is tudatosíthatja személyének, véleményének fontosságát, elismerését.

Sok múlik azon is, hogy Ön a későbbiekben felhasználja-e az ügyféltalálkozókon szerzett tudást.

Ha például nemcsak megkérdezi arról ügyfelét, hogy az ügyintézés folyamatát mi teszi nehézkessé, hanem azután tényleg javít a hibáin, még több értéket adhat.

Ezt pedig ki ne honorálná azzal, hogy még hűségesebb lesz Önhöz?

Még több praktikára kíváncsi az ügyfelek bevonásával kapcsolatban?

Látogasson el folyamatosan frissülő weboldalunkra, és találkozzunk a Contact – Ügyfélszolgálati és HR-konferencián Balatonalmádiban, 2019. november 6-8. között!

( )